RİSKLİ YAPI HAKKINDA DUYURU - Satıkadın Mah. Fatih 1453 Koop A Blok Kahramankazan ANKARA
Satıkadın Mah. Fatih 1453 Koop A Blok Kahramankazan ANKARA
İlçemiz Satıkadın Mahallesi 220887 ada 1 parsel üzerinde bulunan A Blok yapı için;
İlgilisinin talebi üzerine yapının bodrum katında gerçekleştirilen incelemede: binanın taşıyıcı elemanlarında (kolon ve kiriş) gözle görülür tahribatlar ve iki adet kolonda kabuk atması, donatı burkulması ve çekirdek ezilmesi olduğu, bir çok kiriş ve kolonda donatıların açıkta kaldığı ve korozyon meydana geldiği gözlemlenmiş olup; 3194 sayılı İmar Kanunu 39 uncu maddesinde “… yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adreslerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe üç gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibine bu şekilde tebligat yapılamaması hâlinde bu durum tebligat yapan idarenin internet sayfasında 30 gün süre ile ilan edilir ve tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Malik dışında binada ikamet amacıyla oturanlara da ayrıca tahliye için tebligat yapılır. Tebligatı veya ilanı müteakip 30 günü geçmemek üzere ilgili idarece belirlenen süre içinde yapı sahibi tarafından tehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması hâlinde, tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı % 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir. Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir.” Denildiği üzere yıkılacak derecede tehlikeli olduğu tespit edilen yapıya 08/04/2025 tarih ve Ö-00053 nolu tutanak düzenlenmiştir.
6306 sayılı Kanunun uygulama yönetmeliğinin 7. maddesinin 4. fıkrasına ve 8. maddesinin 2. fıkrasına istinaden riskli yapı tespitine ilişkin raporlar, tespiti yapan lisanslandırılmış kurum veya kuruluşça, tespite konu yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe elektronik yazılım sistemi üzerinden gönderilmelidir ve kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılmalı ve bu süreçte iş ve işlemlerde ilgili kanun ve yönetmelikler uygulanmalıdır.
Söz konusu binada gözleme dayalı yapılan değerlendirmede yapının mevcut hali veya olası yer hareketleri ile nasıl bir davranış sergileyeceği sonucunu elde etmek mümkün olmadığından, yapının hareketli ve sabit yükler altında dayanıklılık ve dayanımı konusunda 6306 sayılı Kanun’un 3. Maddesinin 1. Fıkrasında “Riskli yapıların tespiti, Başkanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Başkanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Başkanlığa veya İdareye bildirilir.” denildiği üzere mal sahipleri tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara bahse konu incelemelerin yaptırılarak Başkanlığa veya İdaremize bildirilmesi gerekmektedir.
3194 sayılı İmar Kanunu 39 uncu maddesine istinaden işlem uygulanmış olan yapınızın 30 gün içerisinde tehlikeli durumunun ortadan kaldırılması (yıkılmak veya güçlendirme yapılmak kaydıyla) ve ivedilikle tahliye edilmesi gerekmektedir.
Aksi halde binada can ve mal güvenliği açısından meydana gelebilecek tüm olumsuzluklardan bina malikleri sorumludur.